Vastgoed Opkopers

Hoeveel vraagt een immokantoor?

hoeveel vraagt een immokantoor

Als je je huis gaat verkopen, is een van de dingen waar je rekening mee moet houden de commissie van de makelaar. In de meeste gevallen is deze vergoeding een percentage van de verkoopprijs, en die kan in Vlaanderen variëren van 2 tot 6 procent of zelfs nog hoger in uitzonderlijke gevallen. Dit betekent dat als je je huis verkoopt voor € 300.000, je de makelaar uiteindelijk €6.000 tot €18.000 zou moeten betalen. Dit is wat je moet weten over commissies en waarom ze zo variëren.

De reden voor de vergoeding voor vastgoedmakelaars

Makelaars zetten je huis op verschillende websites zoals Immoweb, Immoscoop en Immovlan. Hier betalen zij ook voor en deze kost zit inbegrepen in de commissie.

Naast online reclame staan ze ook vaak in plaatselijke kranten en advertenties, plannen ze bezichtigingen, coördineren ze met andere immokantoren die kopers kunnen hebben en doen ze veel moeite om ervoor te zorgen dat je huis snel en voor de best mogelijke prijs wordt verkocht. Dit alles kost tijd en moeite, en daarom vragen ze commissie.

Hoe wordt de kostprijs berekend

In de meeste gevallen is de commissie een percentage van de verkoopprijs. Prijsafspraken zijn bij wet verboden, dus er is geen vast tarief dat alle immokantoren in rekening brengen. In plaats daarvan kunnen de percentages variëren, afhankelijk van de regio en het kantoor waarmee je werkt. In het algemeen kun je echter verwachten dat je tussen de 2 en 6 procent van de verkoopprijs betaalt aan commissiekosten. 

Het is ook belangrijk op te merken dat de meeste makelaars alleen op commissie werken. Dat betekent dat ze niet betaald krijgen, tenzij en totdat je huis verkocht is. 

Opgepast met contract en annuleringsvergoeding

kosten vastgoedmakelaar

Als je wat rondhoort, zal je veel mensen vinden die niet te spreken zijn over vastgoedmakelaars. Dit kan te maken hebben met de hoge vergoeding, maar ook met het contract waarmee ze jou willen binden. Meestal staat in het contract hoe lang ze met je zullen werken – ze gebruiken vaak een standaardtermijn van zes maanden. Als je besluit het contract op te zeggen voordat die periode van zes maanden voorbij is, kan het zijn dat je een annuleringsvergoeding moet betalen, meestal 50 procent van de verwachte commissie. In ons voorbeeld van een verkoopprijs van 300.000 euro, kan het dus zijn dat je 9.000 moet betalen ook al hebben zij uw huis niet verkocht!

Wees voorzichtig met meerdere makelaars

Als je met meer dan één makelaar tegelijk werkt, wees dan voorzichtig met het ondertekenen van overeenkomsten. Het is niet ongewoon dat twee verschillende immokantoren een koper vinden die bereid is de vraagprijs voor jouw huis te betalen. Als er geen goede afspraken zijn gemaakt, is het mogelijk dat je uiteindelijk twee makelaarscommissies moet betalen – ook al kun je jouw huis maar één keer verkopen. 

Lees dus zeker uw contract met de vastgoedmakelaar goed na en denk ook even aan andere opties. Zelf verkopen zonder makelaar, onderhands verkopen, verkopen via notaris of snel verkopen aan een opkoper zijn enkele andere opties.

Delen:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Populaire pagina's

Misschien ook interessant...

Ontvang een online schatting voor uw vastgoed

Binnen de minuut ontvang je een accuraat beeld van de prijs die je kan krijgen voor uw vastgoed. Onze verkoop simulator gebruikt de laatste technologie en artificiële intelligentie om je 24/7 bij te staan. Je ontvangt meteen een schatting.

Onze schattingsimulator voor vastgoed zal meteen een exclusief rapport genereren rekening houdende met alle informatie die jij hebt gegeven. Op basis van jouw input kan onze tool een schatting op maat genereren.

Nadat je een gepersonaliseerde schatting ontvangt, kan je in aanmerking komen voor een vrijblijvend gesprek met één van onze beste en streng gecontroleerde partners. Zij adviseren u hoe je uw vastgoed snel & efficiënt aan de hoogst mogelijke prijs kan verkopen.

Gerelateerde artikels

× Vastgoed snel verkopen?