Vastgoed Opkopers

Hoe de waarde van je huis laten schatten bij scheiding

huis laten schatten bij scheiding

Als je een scheiding doormaakt, is een van de eerste dingen die je moet doen uitzoeken hoe je je bezittingen gaat verdelen. Dit omvat alle bezittingen en dus ook het huis waar je woont. Om dit te kunnen doen, moet je een schatting krijgen van de waarde van je huis. Hieronder verschillende manieren waarop je jouw huis kan laten schatten in geval van een scheiding:

Gratis online schatting huis

Via onze simulator “Online Schatting Huis” kan je al een eerste up to date idee krijgen over de waarde van het huis. Je hoeft alleen maar je provincie en wat basisinformatie over je huis in te voeren, en je krijgt een geschatte waarde. Het is niet zo nauwkeurig als een schatting van een professional, maar ze kunnen je een algemeen idee geven van wat je huis waard is en kan je alvast beginnen met praten over de verdeling.

Schatting door een erkend beëdigd schatter

schatting huis echtscheiding

Als je een nauwkeuriger schatting van de waarde van je huis wilt, kun je een erkende schatter inhuren. Dit zal geld kosten, maar het zal je een veel betrouwbaardere schatting geven dan een online schatter. Erkende schatters zijn hiervoor opgeleid en zullen rekening houden met zaken als de staat van het huis, eventuele recente renovaties of toevoegingen, en de marktomstandigheden in je omgeving. De kostprijs hiervan begint op €250. Probeer dit in gezamenlijk overleg af te spreken zodat je deze kost ook kan verdelen. Zeker als één van de partijen het huis zal behouden, is het belangrijk voor de partner die uitgekocht wordt om een accurate waarde van het huis te kennen.

Gratis schatting door een professionele opkoper/investeerder

Als je van plan bent je huis bij de scheiding snel te verkopen, kan je een beroep doen op een potentiële opkoper of investeerder. Zij zullen rekening houden met dezelfde factoren als een erkende schatter, maar ook met hun eigen persoonlijke voorkeuren (ze kunnen bijvoorbeeld bereid zijn meer te betalen voor een huis dat binnen hun regio ligt).  Wij hebben een vergelijking van alle opkopers gemaakt waar jij kan kiezen welke interessant is voor jullie.

Schatting door notaris of vastgoedmakelaar

schatting door vastgoedmakelaar

Notarissen doen een schatting meestal gratis als de verkoopsakte ook via hen verloopt. Sommige notarissen kennen de huisprijzen in de buurt en zijn ervaren in het schatten van huizen. Voor anderen ligt dit moeilijker omdat zij uiteindelijk ook niet opgeleid zijn om huizen te schatten.

Een vastgoedmakelaar kan ook overgaan tot schatting, maar gaat dit veelal in zijn eigen voordeel doen en gebruiken als verkoopsargument. Zij proberen een contract te sluiten met de verkopers en beloven het huis te kunnen verkopen aan een bepaalde waarde in ruil voor een commissie die meestal ligt tussen de 3 en 6% van de totale verkoopwaarde. Op een huis van € 400.000 betaal je dus bijvoorbeeld € 24.000 aan commissieloon. Vaak is hun schatting te hoog en ga je na enkele weken of maanden toch naar een lager bedrag voor de woning. Hun afgesproken commissiepercentage blijft echter hetzelfde..

Conclusie: hoe best je huis schatten?

Er zijn een aantal verschillende manieren om de waarde van je huis te schatten tijdens een echtscheidingsprocedure. De meest nauwkeurige manier is het inhuren van een erkende schatter, maar dat kost geld. Je kunt ook een online vastgoed schatting tool gebruiken, een opkoper laten komen of beroep doen op een vastgoedmakelaar of notaris. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je een schatting krijgt waar jullie een goed gevoel bij hebben. Je kan ook meerdere manieren gebruiken zodat je een beter inzicht krijgt.

Delen:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Populaire pagina's

Misschien ook interessant...

Ontvang een online schatting voor uw vastgoed

Binnen de minuut ontvang je een accuraat beeld van de prijs die je kan krijgen voor uw vastgoed. Onze verkoop simulator gebruikt de laatste technologie en artificiële intelligentie om je 24/7 bij te staan. Je ontvangt meteen een schatting.

Onze schattingsimulator voor vastgoed zal meteen een exclusief rapport genereren rekening houdende met alle informatie die jij hebt gegeven. Op basis van jouw input kan onze tool een schatting op maat genereren.

Nadat je een gepersonaliseerde schatting ontvangt, kan je in aanmerking komen voor een vrijblijvend gesprek met één van onze beste en streng gecontroleerde partners. Zij adviseren u hoe je uw vastgoed snel & efficiënt aan de hoogst mogelijke prijs kan verkopen.

Gerelateerde artikels

× Vastgoed snel verkopen?