Vastgoed Opkopers

Nadelen van het verkopen van je huis zonder makelaar

huis verkopen zonder makelaar nadelen

Veel mensen kiezen ervoor om hun huis te verkopen zonder de hulp van een makelaar omdat ze willen besparen op commissielonen. Deze liggen gemiddeld tussen de 3 en 6% van de totale verkoopprijs. Dit geld ben je eigenlijk gewoon kwijt na de verkoop. Laat ons eerlijk zijn: wat die makelaars doen, kan jij ook. Het zal wat meer moeite en tijd kosten er zijn verschillende nadelen waarvan je je bewust moet zijn voordat je deze beslissing neemt. We gaan ook wat dieper in op het rechtstreeks verkopen aan een investeerder om alle ‘miserie’ over te slaan.

Zelf instaan voor foto’s 

Heb je een goede camera? Wat met de belichting? Ken je iemand die er wat van kent? Er komt toch wel wat kijken bij het maken van foto’s. Dit is een belangrijk aspect: de foto’s gaan mee bepalen of iemand effectief wil langskomen om uw woning te bezichtigen. Onrechtstreeks gaat dit de uiteindelijke verkoopprijs dus kunnen beinvloeden. 

Zelf instaan voor uitleg

Heb je op Immoweb al eens gekeken naar de teksten bij elk zoekertje? Soms zijn deze echt leuk geschreven! Bekijk ze, analyseer ze en maak een eigen originele tekst. Je moet steeds rekening houden met verplichte vermeldingen zoals de stedenbouwkundige bestemming, recht van voorkoop, eventuele kosten en voorwaarden bij een verkavelingsvergunning enzovoort.

Zelf instaan voor het ontvangen van bezoekers

Nadelen van het verkopen van je huis zonder makelaar

Dit is vaak de reden waarom veel mensen toch kiezen voor een vastgoedmakelaar. Het is niet altijd leuk om veel bezoekers te ontvangen in jouw eigen huis. Sommige potentiële kopers stellen ook lastige vragen en proberen een ‘dealtje’ te krijgen omdat zij aanvoelen niet met een echte professional om te gaan.

Zelf instaan voor alle attesten

Er zijn meerdere attesten die je moet aanvragen bij de verkoop van jouw huis. Bekijk hiervoor ook even onze uitgebreide oplijsting van alle attesten die je nodig hebt bij verkoop. Het gaat hier onder meer over een asbestattest, de eigendomsakte, keuring elektriciteit, EPC certificaat, het postinterventiedossier enzovoort. 

De vastgoedmakelaar zal hierin kunnen adviseren, maar zelfs dan ga je toch zelf moeten instaan voor deze papiermolen.

Enkel als je rechtstreeks verkoopt aan een investeerder van vastgoed zal je hier niet voor moeten instaan. Hier is het ook wel oppassen geblazen: er zijn malafide opkopers van huizen actief in Vlaanderen. Vandaar dat we ook even een overzicht hebben gemaakt van alle opkopers.

Zelf verkopen: een goed idee?

Ga je je huis verkopen zonder makelaar? Als je bekend bent met de vastgoedmarkt en comfortabel bent in het onderhandelen met kopers, dan kan het de moeite waard zijn om te besparen op commissielonen. Als je echter niet bekend bent met de markt of je ongemakkelijk voelt bij het onderhandelen, dan is het misschien beter om een makelaar of een opkoper van huizen in te schakelen zodat alles professioneel en soepel wordt afgehandeld.

Delen:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Populaire pagina's

Misschien ook interessant...

Ontvang een online schatting voor uw vastgoed

Binnen de minuut ontvang je een accuraat beeld van de prijs die je kan krijgen voor uw vastgoed. Onze verkoop simulator gebruikt de laatste technologie en artificiële intelligentie om je 24/7 bij te staan. Je ontvangt meteen een schatting.

Onze schattingsimulator voor vastgoed zal meteen een exclusief rapport genereren rekening houdende met alle informatie die jij hebt gegeven. Op basis van jouw input kan onze tool een schatting op maat genereren.

Nadat je een gepersonaliseerde schatting ontvangt, kan je in aanmerking komen voor een vrijblijvend gesprek met één van onze beste en streng gecontroleerde partners. Zij adviseren u hoe je uw vastgoed snel & efficiënt aan de hoogst mogelijke prijs kan verkopen.

Gerelateerde artikels

× Vastgoed snel verkopen?