Vastgoed Opkopers

Leegstand voorkomen – hoe doe je het?

leegstand omzeilen

De Vlaamse overheid houdt niet van leegstand in woningen en bedrijfsgebouwen. Ze willen voorkomen dat een bepaalde omgeving verloederd en hebben dan ook besloten om speciale belastingen te heffen wanneer uw woning of bedrijfsgebouw leegstaat. Daarbovenop zijn er ook steeds meer steden en gemeenten die een extra heffing opleggen. Hieronder bespreken we enkele uitzonderingen op deze belasting die jij kan gebruiken om betalingen te voorkomen.

Leegstand woningen

Er zijn verschillende redenen en uitzonderingen waardoor je kan worden vrijgesteld van het betalen van de heffing op ongeschikte en onbewoonbare woningen, ook wel ‘krotbelasting’ of ‘leegstandsbelasting’ genoemd.

Uitzondering voor hoofdverblijfplaats

De meest voorkomende reden is als het pand uw enige woning is en het ook uw hoofdverblijfplaats is. Als u geen andere woning heeft, kan u zich officieel vestigen in het leegstaand huis en op die manier een belasting op leegstand vermijden.

Uitzondering voor renovaties

belasting leegstand omzeilen

Er zijn ook nog andere uitzonderingen van toepassing waar je wel vat op hebt. Je kan genieten van een vrijstelling als je de woning gaat renoveren.

Hiervoor vraagt de overheid een gedetailleerd renovatieschema waaruit blijkt dat je de nodige werkzaamheden zult uitvoeren om de woning weer aan de eisen te laten voldoen. Het renovatieschema moet een tekening of schets van de woning bevatten waarop de geplande werkzaamheden zijn aangegeven, een fotoreportage van de te renoveren delen van de woning, een volledige opsomming en korte beschrijving van alle geplande werkzaamheden en een raming van de kosten van de geplande werkzaamheden door middel van een offerte voor de levering en installatie van materialen door een aannemer, of een raming van de kosten met behulp van zelf aangeschafte materialen.

Uitzondering voor nieuwe eigenaars

Ben je een nieuwe eigenaar van een leegstaand of onbewoond verklaard pand? Dan kan je een opschorting aanvragen en moet je de eerste 2 jaren geen krotbelasting betalen.

Uitzondering voor overmachtsituaties

De laatste uitzondering is overmacht. De uitzondering kan alleen bestaan als de vertraging te wijten is aan redenen die volledig buiten uw macht liggen en je kan aantonen dat je normaal wel tijdig alles zou hebben kunnen doen. We raden in dit geval aan om even telefonisch contact op te nemen met de inventarisbeheerder.

Andere vrijstellingen en uitzonderingen

Er zijn ook nog uitzonderingen waar je zelf geen enkele vat op hebt en die je dus niet kan gebruiken om zelf actie te ondernemen. Het gaat hier dan bv. over een ramp of een onteigening. Dit bespreken we hier niet verder.

Delen:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Populaire pagina's

Misschien ook interessant...

Ontvang een online schatting voor uw vastgoed

Binnen de minuut ontvang je een accuraat beeld van de prijs die je kan krijgen voor uw vastgoed. Onze verkoop simulator gebruikt de laatste technologie en artificiële intelligentie om je 24/7 bij te staan. Je ontvangt meteen een schatting.

Onze schattingsimulator voor vastgoed zal meteen een exclusief rapport genereren rekening houdende met alle informatie die jij hebt gegeven. Op basis van jouw input kan onze tool een schatting op maat genereren.

Nadat je een gepersonaliseerde schatting ontvangt, kan je in aanmerking komen voor een vrijblijvend gesprek met één van onze beste en streng gecontroleerde partners. Zij adviseren u hoe je uw vastgoed snel & efficiënt aan de hoogst mogelijke prijs kan verkopen.

Gerelateerde artikels

× Vastgoed snel verkopen?