Vastgoed Opkopers

Meerwaarde verkoop van onroerend goed – Word je hierop belast?

meerwaarde verkoop onroerend goed

Als je een onroerend goed verkoopt, kan de belastingdienst belasting heffen over de gerealiseerde winst. De winst wordt ook wel de meerwaarde van het onroerend goed genoemd. 

Tarieven belasting op meerwaarde

Als je onroerend goed binnen 5 jaar na aankoop met winst verkoopt, word je op deze meerwaarde belast. Gedurende de eerste 5 jaar wordt deze meerwaarde belast tegen een tarief van 16,5% voor gebouwd onroerend goed (huizen, appartementen) en 33% voor grond. 

In sommige gevallen is echter geen belasting verschuldigd. Laten we deze gevallen nader onderzoeken.

Geen belasting als je eigenaar bent van het onroerend goed waarin je je hoofdverblijf en gezin hebt gevestigd

Als je eigenaar bent van het pand waarin je je hoofdverblijf en gezin hebt gevestigd, is er geen belasting verschuldigd op de meerwaarde bij de verkoop van dit pand. De enige voorwaarde is dat je het pand in de 12 maanden voorafgaand aan de verkoop minstens 6 maanden bewoond moet hebben. 

Geen belasting als eigendom verworven is door erfenis

Een ander geval waarin geen belasting verschuldigd is, is wanneer de verkochte woning is verkregen door vererving 

Kortom, als je onroerend goed verkoopt dat je minstens 6 maanden van de laatste 12 maanden hebt bewoond of als je onroerend goed verkoopt dat is geërfd, dan is er geen vermogenswinstbelasting verschuldigd. Is echter geen van deze voorwaarden op jou van toepassing, dan kun je belast worden op de meerwaarde van het vastgoed.

Delen:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Populaire pagina's

Misschien ook interessant...

Ontvang een online schatting voor uw vastgoed

Binnen de minuut ontvang je een accuraat beeld van de prijs die je kan krijgen voor uw vastgoed. Onze verkoop simulator gebruikt de laatste technologie en artificiële intelligentie om je 24/7 bij te staan. Je ontvangt meteen een schatting.

Onze schattingsimulator voor vastgoed zal meteen een exclusief rapport genereren rekening houdende met alle informatie die jij hebt gegeven. Op basis van jouw input kan onze tool een schatting op maat genereren.

Nadat je een gepersonaliseerde schatting ontvangt, kan je in aanmerking komen voor een vrijblijvend gesprek met één van onze beste en streng gecontroleerde partners. Zij adviseren u hoe je uw vastgoed snel & efficiënt aan de hoogst mogelijke prijs kan verkopen.

Gerelateerde artikels

× Vastgoed snel verkopen?