Vastgoed Opkopers

De risico’s van een onvergunde woning verhuren

onvergunde woning verhuren

Het is geen geheim dat de huurmarkt wat krap is in Vlaanderen. Nu er meer mensen op zoek zijn naar woonruimte en er minder plaatsen beschikbaar zijn, zijn huurders bereid allerlei soorten woningen te bekijken, zelfs die welke misschien niet aan de wetgeving voldoen en onvergund zijn. Als je een eigenaar bent die erover denkt om je woning te verhuren zonder vergunning, zijn er een paar dingen die je eerst moet weten. We schetsen enkele van de risico’s en nadelen die verbonden hieraan zijn.

Verhuren zonder vergunning is illegaal

Het eerste en meest voor de hand liggende risico is dat het illegaal is. Als je betrapt wordt op het verhuren van een woning zonder vergunning, kun je flinke boetes krijgen. Het gaat hier namelijk over een bouwmisdrijf. De gemeente kan ook andere acties ondernemen voor de rechtbank en bijvoorbeeld eisen dat een woning aan bepaalde eisen moet gaan voldoen. De grootste nadelen komen echter voort uit het feit dat de huurovereenkomst nietig is en dus als onbestaande wordt beschouwd in geval van problemen. 

Huurder kan altijd verhuizen zonder opzeg

risico's bij verhuur onvergund pand

Een ander risico is wat er gebeurt als je huurder ontdekt dat de woning geen vergunning heeft. In de meeste gevallen is de huurovereenkomst dan nietig, wat betekent dat je huurder gewoon zijn spullen kan pakken en kan verhuizen. De huurder zou zelfs voor de rechtbank kunnen eisen om al zijn betaalde huur terug te krijgen.

Je kan niets doen aan huurachterstand 

En als er een huurachterstand is, kan je dit niet zomaar voor de rechtbank opeisen. De rechtbank kan namelijk zeggen dat je geen rechtmatige huurovereenkomst hebt.

Hoewel het verhuren van een woning zonder vergunning dus een snelle manier lijkt om wat extra geld te verdienen, is het vaak het risico niet waard. Fikse boetes en boze huurders kan iedereen wel missen als kiespijn. Dus, als je erover denkt om je woning op de verhuurmarkt te brengen, zorg er dan voor dat je er eerst een vergunning voor krijgt. Heb je een onvergunde opbrengsteigendom en wil je deze verkopen? Een investeerder in vastgoed zal hier vaak interesse in hebben.

Delen:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Populaire pagina's

Misschien ook interessant...

Ontvang een online schatting voor uw vastgoed

Binnen de minuut ontvang je een accuraat beeld van de prijs die je kan krijgen voor uw vastgoed. Onze verkoop simulator gebruikt de laatste technologie en artificiële intelligentie om je 24/7 bij te staan. Je ontvangt meteen een schatting.

Onze schattingsimulator voor vastgoed zal meteen een exclusief rapport genereren rekening houdende met alle informatie die jij hebt gegeven. Op basis van jouw input kan onze tool een schatting op maat genereren.

Nadat je een gepersonaliseerde schatting ontvangt, kan je in aanmerking komen voor een vrijblijvend gesprek met één van onze beste en streng gecontroleerde partners. Zij adviseren u hoe je uw vastgoed snel & efficiënt aan de hoogst mogelijke prijs kan verkopen.

Gerelateerde artikels

× Vastgoed snel verkopen?