Vastgoed Opkopers

Wanneer leegstand betalen in Vlaanderen? Hoeveel kost het?

wanneer leegstand betalen

De Vlaamse regering heeft aangekondigd een belasting te gaan heffen op onbewoonbare of ongeschikte panden, zowel voor leegstaande woningen als voor commerciële panden. Dit maakt deel uit van hun grotere inspanning om leegstand en verkrotting in de regio te bestrijden. Dit is wat je moet weten over deze belasting.

De heffing van de Vlaamse regering op ongeschikte en onbewoonbare woningen

Vanaf aanslagjaar 2021 is de berekeningsgrondslag een vast tarief, dat jaar na jaar stijgt zolang de woning op de inventarislijst blijft staan. Voor aanslagjaar 2022 is het basistarief 1150 euro per jaar. Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met het aantal jaren dat de woning onbewoonbaar is verklaard.

De gemeentelijke belasting op leegstaande woningen

Elke gemeente beslist afzonderlijk of ze leegstaande woningen en gebouwen extra belast. Ze kan de leegstandsbelasting op elk moment invoeren of aanpassen. In 2019 waren er 266 Vlaamse gemeenten met een leegstandsbelasting. Je kan dus best jouw gemeente contacteren om hiervan op de hoogte te zijn.

Invloed op eigenaar

Als je eigenaar bent van een leegstaand pand in het Vlaamse gewest, zullen er potentieel kosten aan verbonden zijn. Er zijn wel een aantal manieren om leegstand te omzeilen.

Wanneer moet je een leegstandsheffing voor bedrijfsgebouwen betalen?

leegstandsheffing bedrijfsgebouwen

De heffing op leegstaande en verwaarloosde bedrijfsgebouwen is een Vlaamse gewestelijke belasting die bedoeld is om stadsverloedering tegen te gaan.Een bedrijfsruimte is leegstaand als minder dan 50% van de totale vloeroppervlakte effectief gebruikt wordt. De heffing is ook van toepassing op verwaarloosde panden: hier kan het gaan over gebreken aan de buitenmuur, het gebouw, de trap enzovoort. Elke gemeente houdt dit in de gaten en maakt ook een lijst op.

Hoeveel betaal je voor een commercieel leegstaand gebouw?

Als je eigenaar bent van een leegstaand commercieel gebouw zijn er 4 tarieven die worden toegepast op elk deel van je kadastraal inkomen om de belasting te berekenen 

Het eerste tarief geldt voor degenen die een inkomen hebben van 0-12.350 euro en de belastingen voor deze groep worden met 150% verhoogd. Voor de tweede groep 12.351-37.150 worden de belastingen met 125% verhoogd. De derde groep 37.151-74.350 krijgt een belastingverhoging van 100% en tenslotte krijgen degenen die meer verdienen dan 74.351 euro een belastingverhoging van 75%.  Het is belangrijk op te merken dat de belastingen hoe dan ook altijd verhoogd zullen worden tot een minimum van 3.700 euro 

Het is dus belangrijk om bij een bedrijfspand ook deze extra kosten te budgetteren. Als je liever niet wil renoveren, geen huurder vind of gewoon snel wil verkopen, kan je altijd eens horen bij een professionele opkoper in vastgoed.

Delen:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Populaire pagina's

Misschien ook interessant...

Ontvang een online schatting voor uw vastgoed

Binnen de minuut ontvang je een accuraat beeld van de prijs die je kan krijgen voor uw vastgoed. Onze verkoop simulator gebruikt de laatste technologie en artificiële intelligentie om je 24/7 bij te staan. Je ontvangt meteen een schatting.

Onze schattingsimulator voor vastgoed zal meteen een exclusief rapport genereren rekening houdende met alle informatie die jij hebt gegeven. Op basis van jouw input kan onze tool een schatting op maat genereren.

Nadat je een gepersonaliseerde schatting ontvangt, kan je in aanmerking komen voor een vrijblijvend gesprek met één van onze beste en streng gecontroleerde partners. Zij adviseren u hoe je uw vastgoed snel & efficiënt aan de hoogst mogelijke prijs kan verkopen.

Gerelateerde artikels

× Vastgoed snel verkopen?